7 redenen waarom een warming up belangrijk is!
Een warming up, wie kent het niet? Wanneer je eindelijk weer mag gaan sporten, maar eerst nog een warming up moet doen en er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Maar is het houden van een warming up wel écht nodig? Ja! Lees hieronder 10 redenen waarom jij nooit meer je warming up zal vergeten!
Wat is een warming up?
Een warming up is een bekend begrip in de sportwereld. Of je nu gaat hardlopen, voetballen, dansen of een andere sport, het houden van een warming up is super belangrijk! Maar wat is een warming up nou precies? Het is eigenlijk heel simpel. Het betekent het opwarmen van jouw lichaam. Bij een warming up ben je met een lage intensiteit bewegingen en oefeningen aan het doen, waardoor de lichaamstemperatuur van jouw lichaam omhoog gaat.
Maar waarom is het houden van een warming up nou belangrijk?
Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om je lichaam goed op te warmen voordat je gaat trainen. Als je jouw lichaam niet van tevoren voor een training opwarmt, blijven jouw hersenen in de ruststand. Wanneer je een warming up doet kunnen jouw hersenen beter overschakelen van rust naar inspanning, waardoor je jouw aandacht versterkt tijdens trainingen en jij optimaal kunt presteren.
Verder neemt je zenuwgeleiding toe. Wanneer je zenuwgeleiding toeneemt werkt dat positief voor je reactievermogen waardoor je beter zult presteren.
Een warming up is ook belangrijk voor de bloedsomloop. Tijdens de warming up wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor de spieren goed doorbloed raken. Deze spieren zijn dan minder kwetsbaar dan koude spieren.
Daarnaast worden ook je stofwisselingsprocessen gestimuleerd. Wanneer je jouw spieren vooraf niet opwarmt, komt er minder snel zuurstof in je spieren. Als jouw spieren van veel zuurstof worden voorzien zullen de spieren sneller herstellen. Waardoor de kans op blessures en spierpijn kleiner wordt.
Bron: Unsplash
Conclusie
- Je hersenen kunnen sneller overschakelen van de rust naar inspanning waardoor je aandacht versterkt.
- Je reactievermogen neemt toe waardoor je beter zult presteren.
- Het heeft een positief effect op je coördinatie. Hierdoor wordt je snelheid en uithoudingsvermogen vergroot.
- De lichaamstemperatuur stijgt waardoor je spieren goed opwarmen.
- Het voorkomt blessures door de verhoogde bloedstroom in je lichaam.
- De spieren krijgen sneller zuurstof waardoor je spierpijn kan voorkomen.
- Het zorgt voor een toename in de soepelheid van de spieren en gewrichten.
Hoe intensief moet een warming up zijn?
Een warming up moet natuurlijk niet iets zijn waar je tegenop kijkt, dus maak het ook vooral niet te moeilijk voor jezelf. Een warming up is er in veel verschillende vormen en maten. Het kan zo gevarieerd, kort of lang duren zoals jij zelf wilt. Er is geen goed of fout! Zo doen ook verschillende sporten ook verschillende warming up-oefeningen. De warming up-oefeningen kunnen bijvoorbeeld voor voetballers veel meer gericht zijn op hun benen, terwijl bij dansen de focus ook veel bij je armen, schouders en nek liggen. Bij freerunnen is het heel belangrijk om het gehele lichaam een warming up te geven, aangezien je hele lichaam in beweging is. Er worden ook vaak spelletjes gedaan om je lichaam toch op een leuke manier op te warmen.
Bron: Unsplash
Tips
Tip 1.
Begin rustig. Zo wennen je spieren aan een steeds zwaardere belasting.
Tip 2.
Zorg er voor dat de pauzes tussen de oefeningen niet te groot zijn. Anders zullen de spieren afkoelen en is de kans op spierpijn en blessures groter.
Tip 3.
Als het kouder is hebben je spieren meer tijd nodig om op te warmen. Houd hier rekening mee door eerder te beginnen met je warming up zodat je lichaam goed kan wennen.
Tip 4.
”Probeer mentaal de training die je gaat doen te visualiseren. Dit heeft verschillende positieve effecten op je training. Je gaat namelijk je training stap voor stap langs waardoor je precies weet wat je gaat doen en ervaren. Verder zorgt dit voor een perfecte mindset waardoor je motivatie en vertrouwen groeit.”
– Luciano Balestra (Oprichter Freerun University & Team NL atleet)
Bron: Freerun University
YouTube
Freerun University heeft zijn eigen YouTube kanaal waar ze tutorials plaatsen van gave tricks, zoals het leren van een wall flip, een dive roll, een cartwheel en nog veel meer! Naast de tutorials kan je ook informatie vinden over hoe je jouw lichaam het beste kan opwarmen, bijvoorbeeld door rek oefeningen.
Volg jij het YouTube kanaal van Freerun University al? Laat het in de comments achter!
Info
Bron: Freerun University
Instagram Freerun University: Freerun University
Facebook Freerun University: Freerun University
https://jumpfreerun.nl/freerunnen-amsterdam/lessen-corona/