De tien gezondste groente- en fruitsapjes!
Het drinken van groente- en fruitsapjes wordt steeds populairder. Iedereen heeft hier weleens van gehoord en het waarschijnlijk ook wel eens gedronken. Deze sapjes zitten vol met gezonde vitamines, antioxidanten en mineralen. Kurkuma is nu een hele populaire specerij wat ook heel erg gezond is. In deze blog zal ik tien groente- en fruitsapjes bespreken die ik zelf heel vaak heb gemaakt en heel goed bevallen.
Groente- en fruitsapjes met jus d’orange
De onderstaande sapjes worden altijd met jus d’orange gemixt. Het is dus het lekkerst zonder de toevoeging van water. De fruitsapjes moeten in de mixer worden klaargemaakt. De aangegeven hoeveelheid is wat ik lekker vind en is dus persoonlijk. Wees dus ook niet bang om iets meer of minder te doen en hierin te experimenteren. Verder kan het ook zo zijn dat jij denkt dat er een bepaalde groente of fruit als toevoeging moet zijn, doe dit dan vooral! Zo is ananas bij de mango orange sap erg lekker (maar ook erg zoet). De hoeveelheden die er aangegeven worden in de tekst is een advies! Als het jou lekkerder lijkt om er meer in te doen, doe dit dan vooral!
Stappenplan voor het maken van groente- en fruitsapjes:
1. Snijd de groenten en fruit in kleine stukjes en gooi dit in de blender
2. Schenk tot het 1 liter streepje jus d’orange erbij. Bij de sapjes zonder jus d’orange een klein beetje water.
3. Zeef alles! Hierdoor blijven er restanten over waardoor het gemakkelijk te drinken is.
Spinazie-meloen orange
Spinazie en meloen zijn erg gezond. In spinazie zit vitamine A, vitamine B11 en Vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Voor iets meer dan een liter sap heb je 100 gram (verse) spinazie nodig en ongeveer een kwart/derde meloen.
Wortel-peer orange
Klinkt heel gek, maar dit is één van mijn favorieten! Dit sapje heeft een hele zachte en zoete smaak, wat het erg lekker maakt. Daarnaast is het sapje ook heel gezond. Wortels hebben veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën.
Voor een liter sap heb je één of twee peren nodig en een klein zakje worteltjes (of een paar grote).
Mango orange
Mango staat bekend om zijn zachte en zoete smaak. Daarnaast zijn mango’s heel gezond. Er zitten weinig calorieën in, maar wel heel veel vitaminen. Vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium. Voor een liter sap heb je aan één mango genoeg.
Avocado ananas orange
Als je van een redelijk dikke smoothie houdt is dit zeker een aanrader! Ondanks dat het sap wat dik en stroperig is, heeft het wel een hele zachte en zoete smaak. Avocado is rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium. Daarnaast geven avocado’s een vol gevoel omdat ze erg voedzaam zijn. Avocado’s zijn ook goed voor je suikerspiegel en cholesterol. In ananas zitten veel antioxidanten wat de kans op kanker verkleint. Daarnaast zit er veel vitamine C in ananas. Voor een liter sap is één avocado en een bakje ananas genoeg (ongeveer 200 gram).
Aardbei framboos orange
Er wordt afgesloten met een heel lekker en gezond sapje. Aardbei en framboos is een hele lekker combinatie en wordt in cafés vaak geserveerd. In aardbeien en frambozen zitten veel gezonde vitamines en mineralen. Voor deze mix heb je ongeveer 150 gram aardbeien nodig en 100 gram frambozen.
Groentesapjes
Sommige zijn een stuk minder lekker dan de fruitsapjes… maar deze sapjes zijn wel heel erg gezond! Gezond eten is afwisselend eten! Lees hier hoe je het beste afwisselend kan eten. Dit zijn ook vaak groente waar je normaal niet veel van binnenkrijgt. Gember is hier een goed voorbeeld van. Gember ondersteunt processen in het lichaam zoals de spijsvertering. Verder bestrijdt het misselijkheid en een hoge bloeddruk. Deze sapjes kunnen het beste klaargemaakt worden in een slowjuicer, het probleem hiervan is dat zo’n apparaat duur is en het apparaat wordt weinig gebruikt. Gelukkig kan het ook in een normale mixer, let dan wel op de volgende dingen:
– Snijd de groenten in kleine stukjes.
– Haal de schil en harde stukken van de gember, kurkuma en bietjes.
– Voeg een klein beetje water toe om het goed te laten mixen.
Gember en citroen
Dit sapje is wel voor de echte doorzetters… persoonlijk vind ik dit sapje te sterk. Wel kan dit sapje met water gedronken worden of door de thee gedaan worden. De algemene regel is dat 30% citroen is en 70% gember.
Kurkuma, appel, gember en citroen
Kurkuma is één van de gewildste en populairste groente. Dit is ook terecht, want kurkuma zit boordevol antioxidanten en werkt ontstekingsremmend. Dit sapje is één van mijn favorieten, het is heel erg gezond en erg lekker.
Benodigdheden voor één liter sap:
– 50 milliliter citroensap
– 200 gram gember
– 1,25 kilo appels
– 50 gram kurkuma
Bleekselderij, appel en gember
In bleekselderij zitten veel vitamines en mineralen, zoals kalium en vitamine C. Voor een liter sap heb je 1,25 kilo appels nodig, 150 gram gember en een halve stronk bleekselderij.
Gember, wortel, appel en sinaasappelsap
Weer die gember… ja dat klopt 😉 Gember is gewoon super gezond. Deze variant is met wortel, appel en sinaasappel. Een relatief zoet sapje, maar wel heel gezond en lekker. Voor een liter sap heb je ongeveer halve kilo appels en wortels nodig (dus in totaal één kilo). Verder heb je 100 gram gember nodig en 100 of 200 milliliter sinaasappelsap.
Rode/gele biet, appel en gember
Gele en rode biet zijn heel gezond voor je lichaam omdat hier heel veel gezonde voedingstoffen in zitten. In bieten zitten veel vezels, eiwitten, ijzer, magnesium, kalium, fosfor en het is een bron van vitamines. Daarnaast zuiveren bieten het bloed en ontgiften ze de lever. Voor een liter sap heb je het volgende nodig:
– 800 gram rode/gele bieten
– 400 gram appels
– 150 gram gember
Hoelang kan je de sapjes bewaren?
Het is verstandig om de fruitsapjes wel binnen vijf dagen te drinken. De fruitsapjes kunnen langer bewaard blijven, alleen kan het dan wat minder smaken. Dus hoe sneller hoe beter! Dit geldt ook voor de groentesapjes alleen kun je deze aanzienlijk langer bewaren. De groentesapjes kunnen wel tot twee weken bewaard blijven. Het lekkerste is wel om het binnen een week op te drinken.
Invriezen
Invriezen is een goede optie, zo blijven de sapjes vers en kunnen de sapjes opgedronken worden wanneer je zin hebt in een bepaald sapje.
Socials
Instagram Freerun University: Freerun University
Facebook Freerun University: Freerun University
Bron: Freerun University