Waarom verschillende soorten kleuren groente eten?
Dat het eten van groente heel belangrijk en gezond is weet bijna iedereen wel. Maar wist je dat er in de verschillende kleuren groenten weer andere voedingstoffen zitten? Daarom is gevarieerd eten zo belangrijk! Daar meer over lezen? Klik dan hier! Naast dat de verschillende kleuren voor een gezonde levensstijl zorgen is het ook een mooie decoratie op het bord.
Maar hoe zit het nou precies?
Het zit zo: hoe méér kleuren groente er op je bord zitten, hoe groter de voedingswaarden. In de verschillende groenten zitten allerlei gezonde voedingstoffen die voor ons heel belangrijk zijn. Denk aan bepaalde vitaminen en mineralen, en antioxidanten. Door de verschillende soorten groenten te combineren, krijg je van alle voedingstoffen genoeg binnen.
GROEN
Groen is een hele gezonde groente, deze kleur wordt ook veel gegeten. De frisse kleur wijst op allerlei nuttige en belangrijke voedingstoffen. De belangrijkste kleurstof is chlorofyl. Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd. Het woord Chloros is een Grieks woord voor groen. Chlorofyl heeft een beschermende functie. Ten eerste zorgt cholorofyl voor een laagje in je darmen. Daarnaast is de kleurstof goed voor je immuunsysteem en zuurstofgehalte in je bloed. Ten slotte maakt de kleurstof je lichaam basischer. Hierdoor gaan je organen beter functioneren. Vaak geldt dat hoe groener de groenten is hoe meer chlorofyl er in zit. Chlorofyl zit in spinazie, boerenkool, andijvie, groene zeewieren, tuinkers, maar ook in specerijen zoals peterselie en koriander.
ORANJE
Waarschijnlijk heb jij weleens van je ouders gehoord dat het eten van worteltjes goed is voor je ogen. Dit is echter een fabeltje die uit de Tweede Wereldoorlog komt. De Engelsen hadden dit bedacht om de trefzekerheid van hun piloten te verklaren, zodat de uitvinding van de radar niet bekend zou worden. Toch zit er enigszins wel een waarheid in. In oranje groente en fruit zit de stof genaamd carotenoïden. Carotenoïden omvatten een omvangrijke groep (meer dan 600 verschillende soorten biomoleculen) van gele tot roodachtige biologische kleurstoffen. bètacaroteen is één van die biomoleculen die in wortels zitten. Bètacaroteen wordt in het lichaam in vitamine A omgezet. Vitamine A is belangrijk voor goed zicht. Verder is vitamine A goed voor de weerstand en de botstevigheid. Dit zijn dus hele goede redenen om lekker veel oranje groenten en fruit te eten!
GEEL
Groenten en fruit die geel zijn duidt op de aanwezigheid van het mineraal kalium. Veel mensen krijgen te weinig van het mineraal kalium binnen. Kalium reguleert samen met natrium de bloeddruk in het lichaam. Het is wel bekend dat we in Nederland te veel zout eten. Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag. Dit is onderzocht door het RIVM. Lees het hele onderzoek hier! Door meer gele groente- en fruitsoorten te eten houd je de bloeddruk beter in evenwicht! Voorbeelden van gele groenten en fruit zijn honingmeloen, bananen, verse maïs, spitskool, koolraap, flespompoen en spaghetti-pompoen, meiknolletjes, gele uien en gele paprika. In bananen en honingmeloenen zitten boordevol kalium. In bananen zitten ook veel vitamine B6, een stof die kalium activeert wat de werking verbetert.
ROOD
Er zijn studies die uitwijzen dat bessen en tomaten helpen tegen het krijgen van kanker. Dit komt door de stof lycopeen die in rood groente en fruit zit. Het beschermt niet alleen tegen kanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Naast lycopeen zit er in rood fruit ook ellaginezuur. Deze gezonde stof helpt ook tegen het voorkomen van kanker. Goede reden om veel bessen, aardbeien, granaatappels en frambozen te eten.
Let wel op: lycopeen komt bij bijvoorbeeld tomaten alleen vrij als deze verhit zijn.
Leuk feitje: in rode paprika zit vier keer meer vitamine C dan in een sinaasappel.
BLAUW EN PAARS
Ze geven bosbessen, bietjes en rodekool niet alleen die mooie diepe kleur, maar werken ook als krachtige antioxidanten.
Dat betekent dat een handje blauwe bessen je helpt om vrije radicalen in je lichaam uit te schakelen. Je voorkomt zo celschade en alle problemen die daaruit volgen. Bovendien houden anthocyanen je hersenen gezond, vooral je cognitieve vermogen.
Conclusie: